Realiťák roku

Trh nemovitostí možná ochladí. Úspěšný prodej má jasná pravidla

Trh nemovitostí možná ochladí. Úspěšný prodej má jasná pravidla

Vysoká míra inflace, růst cen nemovitostí, válka na Ukrajině, stále nedostupnější hypoteční úvěry. Trh nemovitostí reaguje na všechny proměnné a makléř musí vsadit na profesionální jednání a reálně nastavenou kupní cenu. Jak úspěšně prodat nemovitost v době nejistot?

Ochlazuje trh?

Rychlý růst cen nemovitostí překvapil každého. V posledních měsících se objevují signály, že tempo růstu začne zpomalovat. Aktuálně je největší zájem o malé byty, proto u nich neklesá prodejní cena. Jiná situace je u velkých rodinných domů a u objektů, které jsou energeticky náročné. Tam trh zaznamenává stagnaci a dokonce pokles cen.

Postupně dochází ke snížení poptávky po nákupu nemovitostí, důvodem jsou jednak vysoké prodejní ceny a také zvýšení nákladů na úvěrové zdroje. Přičíst je třeba i nedostatek stavebních materiálů a vysokou cenu řemeslné práce. Touha bydlet co možná nejrychleji zase nahrává pořízení novostavby oproti pořízení nemovitosti před rekonstrukcí.

Aktuálně zlevňují: panelové byty v původním stavu, výrazně nadhodnocené nemovitosti.

Vysoké ceny energií varují

Stále více se kupující začínají zajímat o provozní náklady v jednotlivých nemovitostech. Všímají si zateplení, topné soustavy a alternativních zdrojů energií. Lídrem prodejů jsou aktuálně nízkoenergetické nemovitosti.

Stoupají ceny nájemného, část těch, kteří nedosáhnou na vlastní bydlení volí bydlení v nájmu a zvyšují poptávku po nájemním bydlení.

Aktuálně nesnižují cenu: Pozemky v blízkosti velkých měst.

Bydlení v nájmu očekává zvýšený zájem

Mít vlastní byt nebo dům je snem převážné většiny dospělé populace. Ne všichni si jej ale budou moci dovolit. V příštích letech porostou počty těch, kteří upřednostní bydlení v nájmu. Částečně k trendu může přispět i uprchlická vlna.

Kde je zvýšená poptávka, tam se očekává růst ceny. Do budoucna by se mohly opět vyrovnat částky inkasovaného nájemného se splátkami hypotéky.

Pravidlo pro prodej nemovitostí

Náročné podmínky prodeje jsou definovány post-covidovou dobou, vysokou inflací, zpřísněním podmínek hypotečních úvěrů, vysokými cenami energií, válkou na Ukrajině aj. Klesá zájmem o nákup jak nemovitostí k bydlení, investičních nemovitostí i velkých komerčních nemovitostí. Nejistota se promítá do neochoty prodávajících zlevnit a prodlužuje vyčkávání kupujících.

Mnohem menší procento kupujících sjednává hypotéku, většina prodejů je hrazena v hotovosti.

Je třeba nastavit reálnou prodejní cenu, cena musí být akceptovaná trhem. Chyba v nadhodnocení nebo podhodnocení nemovitosti je vysokým rizikem, které se neodpouští. Chvíle, kdy jedna nebo druhá strana bude vyčkávat se neúměrně prodlouží.

Úspěšný makléř v turbulentní době vsází na profesionální a otevřené jednání a správně nastavenou kupní cenu nemovitosti.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Průvodce prodejem nemovitosti

zpracováním osobních údajů